Postdoktor i biblioteks- och informationsvetenskap

Högskolan i Borås

  • Borås, Västra Götaland
  • Tillfälligt
  • Heltid
  • 15 dagar sedan
Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom ämnesområdet biblioteks- och informationsvetenskap. Våra utbildningar och forskning har en stark professionskoppling och en internationell prägel. Forskarna tar sig an vår tids digitala utmaningar, oftast med samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiv.ArbetsbeskrivningSom postdoktor kommer du att bedriva forskning inom ramen för det av Energimyndigheten finansierade forskningsprojektet ”Forskningens effekter: Kvalitet, nytta och hållbar omställning”. Projektets syftar till bättre förståelse för hur forskningskvaliteten och samhälleliga effekter av forskning om energisystem kan beskrivas och bedömas, särskilt med fokus på hur det bidrar till hållbar omställning. Detta inkluderar förståelse för hur forskning påverkar olika aspekter av omställningen, från vetenskapliga framsteg och innovationer till individers förändrade beteenden, politikens utformning och organisationers inriktning.Projektet integrerar kvalitativa och kvantitativa perspektiv genom att utveckla metoder för att kvantifiera påverkansmönster och kalibrera dessa metoder genom kvalitativ triangulering. För att uppnå en fördjupad förståelse av forskningens roll i omställningsprocesser, bygger projektet på insikter från transitionsforskningen. På detta sätt hoppas vi kunna ge en mer holistisk och djupgående insikt i hur forskning inom energisystemsstudier påverkar och formas av samhället och bidrar till omställning av sociotekniska system. Projektet utförs tillsammans med forskare från Högskolan i Halmstad och in nära samarbete med Energimyndigheten. Inom den aktuella tjänsten kommer mer specifikt följande att ingå:
  • Experimentell metodutveckling av kvantitativa metoder för att mäta kvalitet och nytta i forskningen
  • Studier av forskningens funktion och betydelse genom nydanande kvantitativa mått utifrån state-of the-art inom bibliometri och altmetri
  • Samordning av projektets genomförande med den nationella infrastrukturen Huminfra, där resultat och metoder från projektet kommer bidra till träning och resurser.
  • Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock till högst en femtedel av arbetstiden.
Som postdoktor inom projektet ska man ha kompetens inom följande områden:
  • forskning om forskning eller vetenskapssociologi
  • kvantitativ analys och statistik
  • programmering i ett eller flera programmeringsspråk
KvalifikationerFör anställningen krävs:
  • avlagd doktorsexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller ett annat ämne som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • mycket goda kunskaper inom angivna områden formulerade under tjänstens arbetsuppgifter ovan.
  • kompetens och intresse för att arbeta i programmeringsmiljö
  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.Det är meriterande med:erfarenhet av att arbeta med språkteknologi (NLP) och maskininlärningerfarenhet av självständig vetenskaplig publicering inom områden relevanta för tjänstens innehåll.erfarenhet av multidisciplinära sammanhang och av ämnesöverskridande forskning.deltagande i forskningsprojekt inom områden relevanta för tjänstens inriktning.goda kunskaper i svenska eller annat skandinaviskt språk. * att vara samarbetsorienterad och ha vana av arbete i olika faser av ett forskningsprojekt.Om anställningenAnställningsform: tidsbegränsad anställning som postdoktor, 24 månader.
Sysselsättningsgrad: 100 %
Tillträde: 1 september 2024 eller enligt överenskommelse
Placeringsort: Borås
Diarienummer: PA2024/81KontaktUpplysningar om forskningsprojektet lämnas av docent Gustaf Nelhans via telefon 033-435 5985 eller e-post . Upplysningar kring anställningen lämnas av tf prefekt Karen Nowé Hedvall via telefon 033-435 44 83. Facklig företrädare är Maria Ferlin, Saco-S. Fackliga företrädare nås via högskolans växel tfn 033-435 40 00. Facklig företrädare för OFR/S nås via .AnsökanDu ansöker om anställningen via vår hemsida genom att klicka på ”Ansök” längst ned i annonsen. För mer information om hur du ansöker, besök sidan .Skriv tydligt i din ansökan vad du söker för anställning och ange diarienummer. Till din ansökan ska följande dokument bifogas: * Försättsblad/Personligt brev med kort motivering till din ansökan där sökt befattning och ämne framgår.
  • CV med översiktlig förteckning av utbildningar och arbetslivserfarenhet i kronologisk ordning, inklusive referenser och löneanspråk.
  • Intyg/betyg (inkl. bevis över avlagda doktorsexamen) och övriga merithandlingar du önskar åberopa.
Kontakta om du har vetenskapliga publikationer som inte kan bifogas elektroniskt direkt i ansökan. Publikationerna ska vara högskolan tillhanda senast en vecka efter sista ansökningsdatum. Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras elektroniskt.Välkommen med din ansökan senast vid midnatt 2024-05-21 (CET, Central European Time).ÖvrigtHögskolan som arbetsplats innebär en anställning med bra villkor och förmåner. Vårt moderna campus ligger mitt i city med promenadavstånd från Resecentrum. Härifrån erbjuds bra pendlingsmöjligheter. För oss är det en självklarhet att verka för en hållbar samhällsutveckling i hela vår verksamhet och att arbeta för att främja mångfald, jämställdhet och tillgänglighet.Inför denna rekrytering har Högskolan i Borås tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Högskolan i Borås